Nejse.. Prashanjeto mi e DALI znaete shto sakate??! Shto sve ne iznachitav niz forumov, i doagjam do zakluchok deka 90% ste shutraci koi nesakaat da sledat nastava.. i tolku!! Alooo !! Za 90% shtrajkot znachi samo gubenje chasovi i ok im je a ako ne polagaat matura, togash super....
E sega. Morate da imate u predvid deka NE NA SEKOJ MU ODGOVARA DA NE SE POLAGA MATURA znachi: onie uchenici koi dobro se pokazale u sredno, tie gi razbiram zahto protestiraat.. Megjutoa onie koi nemaat ok rezultati (a u sluchajov se NAJGLASNI) - ne mi se jasni.. Na tie samo im odgovara maturata posho samo taka kje imaat podobri shansi da se upishat na fakultet.
Shto se odnesuva do 'demokratski' ili 'nedemokratski' odnos na ministerot ili shoznam.. Ima li neshto podemokratsko od toa shto ve ostavaat da si ostvarite pravo na shtrajk? Od druga strana, demokratskiot princip na upravuvanje na drzavata, mu dava na ministerot, vo ime na drzavata, pravo da VI VOVEDE MATURA! Toa e negova DOLZNOST, nemoj da mislite deka nego taka mu prdnalo. Se e toa planski izraboteno i smisleno od PROFESIONALCI, konsultirani so eksperti od stranstvo i taka natamu. Toa shto vie ne se soglasuvate e druga rabota i stavot go kazuvate na nachin koj sami kje go izberete (shtrajk, gragjanska neposlushnost, nepolaganje...) Ako imate M**A i STVARNO NE SAKATE MATURA.. Vashiot stav e jasen. Idete u shkolo lugje, ne blokirajte ulici i tako dalje. Samo kazzete im deka NEMA DA POLAGATE i gotoo! Koga kje dojde den za polaganje SITE PENKALA DOLE!! E Toa e tvoeto DEMOKRATSKO pravo, i NIKOJ nemoze da te natera da pishuvash. Koja kje bide taa drzava bez nieden student be??! Ja glava daam deka ako napravite takov simbolichen poteg nemaat shansi. Na kraj kraeva, samite fakulteti nema da go zemat kako kriterium 'polozeniot maturski ispit' i gotovo.. A univeerzitetite se nezavisni, nemoze ministerstvoto da im diktira, nemaat partiski kadar...
Dzabe begate od chasovi, toa vi e samo MINUS! gubite ZNAENJE.
A za pravdata... Kje bide zadovolena, samo dokolku STE EDINSTVENI VO SVOITE STAVOVI, I NASTAPITE EDINSTVENO!
Pozdrav, I.N.