Razbrav deka jbt nebile denes.. i razbrav deka utre kje ima nesto kako u 12 saat pred ministerstvo? dali e toa tocno...
+24
Mace
WindOfChange
Bubamawa
Hristina
Aleks
jasmina
*sandra*
Diplomat
Skof
matura_ne_SK
alexandar
pimi-2
ZJB
matrix15
Dj_Madness
filip_mkd
Srcuska
ВОЈВОДАТА
mak_25
Stefanm
/
sophie
ivan4e90
tetkica
28 posters
[b]STO PONATAKA? [/b]
MistaMafiosi- Број на мислења : 13
Град : Skopje
Хоби/занимање : yep
Registration date : 2007-09-17
- Post n°126
Re: [b]STO PONATAKA? [/b]
e jbg.. kasno procitav.imavme nastava i se zapoznavme so novite klasni rakovoditeli! :/
Razbrav deka jbt nebile denes.. i razbrav deka utre kje ima nesto kako u 12 saat pred ministerstvo? dali e toa tocno...
Helloboy- Број на мислења : 51
Хоби/занимање : Igranje
Registration date : 2007-09-24
- Post n°127
daMistaMafiosi напиша:e jbg.. kasno procitav.imavme nastava i se zapoznavme so novite klasni rakovoditeli! :/
tetkica- Број на мислења : 69
Град : skopje
Хоби/занимање : nisto
Registration date : 2007-10-07
- Post n°128
Helloboy напиша:daMistaMafiosi напиша:e jbg.. kasno procitav.imavme nastava i se zapoznavme so novite klasni rakovoditeli! :/
od kaj ova? i koi skoli znaat?
- Post n°129
toa e mnogu glupo... samo jbt se dogovaraat megju sebe i sto? Drugive skoli nikoj se nema dogovoreno i oni kje idat 2ca pred ministerstvo?!
- Post n°130
Jas samo taka slusnav deka utre ke se ide pred ministerstvo a za toa samo jbt deka ke ide neznam.Jas samo kazav sto se zborese denes u skolo.
- Post n°131
epa aj ako e stvarno taka da se dogovorime i drugite skoli...samo Jbt pred ministerstvo nisto ne praat....treba da bideme zaedno vo ova, neli?
filip_mkd- Број на мислења : 87
Хоби/занимање : setanje
Registration date : 2007-09-19
- Post n°132
A kade se KOCO, BORIS, KORCAGIN, PTT, ETUC, ASUC, UGOSTITELSKO, MEDICINA, FISKULTURNO ..... ???
Soff- Број на мислења : 9
Хоби/занимање : ***
Registration date : 2007-11-06
- Post n°133
ja sum od koco i procitav sto planirate, pa dogovarame za utre.
- Post n°134
hmm denes u karev nikoj neznaese.. nie momentalno se stremime da si gi povratime starite klasni.. a posto oni bile Ponizeni.. nekjele ni da se vratat..
t.e. nekoj beshe denes pred ministerstvo i strajkuvase voopsto?
- Post n°135
Da sam JBt besheMistaMafiosi напиша:
- Post n°136
a koja smena ste vie?
DjToXiC- Број на мислења : 27
Хоби/занимање : Skolo
Registration date : 2007-09-20
- Post n°137
Vo gorgi deneska ni stavija po 21 neopravdan na cela generacija i ne obvinija deka nie stalno sme pocnuvale so strajkovite..taka da ne veruvam deka nekoj od nase skolo pak ke izleze.pozdrav
- Post n°138
- Post n°139
СЛЕДНИОТ МЕСЕЦ ТЕСТИРАЊЕ НА ЗНАЕЊАТА
Пробна матура ќе полагаат 15.000 ученици
На 5 и 6 декември,кога ќе се одржи тестирање, ќе се полагаат два предмета, а на редовната матура,накрај од учебната година, ќе има четири и проектна задача
[Средношколците сфатија дека пробната матура е во нивна корист, велат во Министерството за образование]
Пробната државна матура ќе се одржи на 5 и на 6 декември во средните училишта, соопштија од Министерството за образование и наука. На пилот-тестирањето матурантите ќе полагаат само два предмета, односно мајчин јазик и математика или странски јазик. Но, Министерството останува на ставот дека на официјалниот државен испит ќе се полагаат четири предмети и проектна задача.
Според податоците на Министерството, околу 15.000 матуранти од вкупно 20.000 се пријавиле да ја полагаат пробната матура.
- Тоа е многу голем интерес. Средношколците сфатија дека пробната матура е во нивна корист. Идејата е да видат како се одвива полагањето и самите да се уверат дека нема да има прашања надвор од материјалот. По пилот-матурата, претставници на матурантите ќе се сретнат со министерот Сулејман Рушити за да му објаснат дали се задоволни ( бреј какви измислици)- изјави вчера портпаролката на Министерството за образование, Дрита Мамути.
Иако привремено се откажаа од протестите, малкумина матуранти од скопската гимназија „Јосип Броз-Тито“ вчера протестираа пред зградата на Министерството. Тие рекоа дека дошле да го потсетат министерот за неговото ветување оти ќе се сретне со нив за да продолжат со преговорите. По мирниот краткотраен протест, средношколците заминаа на настава.
Матурантите-Албанци од гимназиите деновиве побарале Министерството за образование да ја смени испитната програма по историја и во неа да вметне повеќе лекции од албанската историја. Наставните програми за овие средношколци беа изменети лани, кога наставата по овој предмет повеќе се концентрираше на албанската историја. Но, програмата за државната матура беше донесена еден месец пред промените во наставниот материјал, така што новите лекции не се предвидени во испитните прашања. Албанците од гимназиите во прва и втора година учеле според стара, а во трета година според новата програма.
Од Министерството за образование велат дека ќе го разгледаат ова барање.
- Подготвени сме во најкраток можен рок во испитната програма по историја да ги внесеме и новите содржини од материјалот за трета година гимназиско образование. Но, мора да напоменеме дека тие ќе бидат непознати за учениците од средните стручни училишта, што е некоректно - рече Мамути.
За пропустот таа го обвини претходниот министер за образование, Азиз Положани, кој прво ја донесол испитната програма, а потоа направил промени во наставниот материјал.
Дел од просветарите се' уште без плата
Просветни работници се' уште не ја зеле септемвриската плата, иако сите општини и министерствата за образование и за финансии тврдат дека навреме ги завршиле своите обврски. Заостанатите плати требаше да бидат префрлени вчера и најдоцна до денеска. Надлежните од финансии тврдат дека платите ги префрлаат веднаш штом ќе ги добијат налозите од училиштата.
- Најголемиот број просветни работници добија плата, но некои училишта се' уште не добиле бидејќи од различни причини доцнат со доставувањето на налозите - велат од Министерството за финансии.
ИЗВОР http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=A1B6AD6218385841AA53BAA862715FE8
Пробна матура ќе полагаат 15.000 ученици
На 5 и 6 декември,кога ќе се одржи тестирање, ќе се полагаат два предмета, а на редовната матура,накрај од учебната година, ќе има четири и проектна задача
[Средношколците сфатија дека пробната матура е во нивна корист, велат во Министерството за образование]
Пробната државна матура ќе се одржи на 5 и на 6 декември во средните училишта, соопштија од Министерството за образование и наука. На пилот-тестирањето матурантите ќе полагаат само два предмета, односно мајчин јазик и математика или странски јазик. Но, Министерството останува на ставот дека на официјалниот државен испит ќе се полагаат четири предмети и проектна задача.
Според податоците на Министерството, околу 15.000 матуранти од вкупно 20.000 се пријавиле да ја полагаат пробната матура.
- Тоа е многу голем интерес. Средношколците сфатија дека пробната матура е во нивна корист. Идејата е да видат како се одвива полагањето и самите да се уверат дека нема да има прашања надвор од материјалот. По пилот-матурата, претставници на матурантите ќе се сретнат со министерот Сулејман Рушити за да му објаснат дали се задоволни ( бреј какви измислици)- изјави вчера портпаролката на Министерството за образование, Дрита Мамути.
Иако привремено се откажаа од протестите, малкумина матуранти од скопската гимназија „Јосип Броз-Тито“ вчера протестираа пред зградата на Министерството. Тие рекоа дека дошле да го потсетат министерот за неговото ветување оти ќе се сретне со нив за да продолжат со преговорите. По мирниот краткотраен протест, средношколците заминаа на настава.
Матурантите-Албанци од гимназиите деновиве побарале Министерството за образование да ја смени испитната програма по историја и во неа да вметне повеќе лекции од албанската историја. Наставните програми за овие средношколци беа изменети лани, кога наставата по овој предмет повеќе се концентрираше на албанската историја. Но, програмата за државната матура беше донесена еден месец пред промените во наставниот материјал, така што новите лекции не се предвидени во испитните прашања. Албанците од гимназиите во прва и втора година учеле според стара, а во трета година според новата програма.
Од Министерството за образование велат дека ќе го разгледаат ова барање.
- Подготвени сме во најкраток можен рок во испитната програма по историја да ги внесеме и новите содржини од материјалот за трета година гимназиско образование. Но, мора да напоменеме дека тие ќе бидат непознати за учениците од средните стручни училишта, што е некоректно - рече Мамути.
За пропустот таа го обвини претходниот министер за образование, Азиз Положани, кој прво ја донесол испитната програма, а потоа направил промени во наставниот материјал.
Дел од просветарите се' уште без плата
Просветни работници се' уште не ја зеле септемвриската плата, иако сите општини и министерствата за образование и за финансии тврдат дека навреме ги завршиле своите обврски. Заостанатите плати требаше да бидат префрлени вчера и најдоцна до денеска. Надлежните од финансии тврдат дека платите ги префрлаат веднаш штом ќе ги добијат налозите од училиштата.
- Најголемиот број просветни работници добија плата, но некои училишта се' уште не добиле бидејќи од различни причини доцнат со доставувањето на налозите - велат од Министерството за финансии.
ИЗВОР http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=A1B6AD6218385841AA53BAA862715FE8
- Post n°140
Средношколците сфатија дека пробната матура е во нивна корист, велат во Министерството за образование
ova najmnogu me revoltira! nikoj nisto ne sfatil i ne se pomiril, ama pocnaa da ni stavaat ukori, opomeni pred isteruvanje, namaleno povedenie itn,itn....sto treba da pravime?
uste sme so stav deka NE sakame matura, ama ne smeeme da mrdneme od skolo!!!
ova najmnogu me revoltira! nikoj nisto ne sfatil i ne se pomiril, ama pocnaa da ni stavaat ukori, opomeni pred isteruvanje, namaleno povedenie itn,itn....sto treba da pravime?
uste sme so stav deka NE sakame matura, ama ne smeeme da mrdneme od skolo!!!
- Post n°141
A be da im e*** majkata u sred p**** prevarantska. Posledna sansa ustaven sud... (zborev so eden od IO i mi rece ' stapiv vo konrakt preku prijateli so edna od ustaven sud pa ako ona rece deka bi se ukinala 99,99% i ke ja ukinat na ustaven ' trebal da se sretne so nea nabrzo, pa kakov ke bide ishodot ke pisam)
/- Број на мислења : 162
Град : radovish
Хоби/занимање : Gitara
Registration date : 2007-09-21
- Post n°142
Ja da im e*am majkata na site od georgi dimitrov sto ne iskacaa na protesti koga celo skolo iskacase !!!!!!!
Site dobivme po 21 neopravdan, a od 24 se brka !!!!
jas sum na taaa lista so 27 samo zaradi PICKICI kako na primer 2-kata !!!
Site dobivme po 21 neopravdan, a od 24 se brka !!!!
jas sum na taaa lista so 27 samo zaradi PICKICI kako na primer 2-kata !!!
- Post n°143
Decki a vi spomnaa nesto za brkanjeto ili?
- Post n°144
jas nemam slusnato nisto, ama si dobiv pismo i vika deka iam 27 neopravdani i deka ke mi se izrecat kazni soodvetno so Zakonot na R.M., sto znaci deka ke me brkaat poso od 24 se brkaSoff напиша:Decki a vi spomnaa nesto za brkanjeto ili?
- Post n°145
Ako brkaat ke ja brkaat cela generacija (osven 2kata ) a ako ja brkaat cela generacija profesorite nema da zimaat plata taka da ne se isplati
*sandra*- Број на мислења : 42
Град : delcevo
Хоби/занимање : ucenik
Registration date : 2007-09-25
- Post n°146
na nas ne ni bese kazano deka za probna matura mozes a i nemoras da se prijavis ednostavno ni bea podeleni listovi koi moravme da gi popolnime.i sega ispaga golem interes a?
- Post n°147
E pa vas ve zaebale od skolo kaj nas ni naglasija koj saka i deka ne e moralno
- Post n°148
a be da ama sea ke nema da smeeme da kidneme ili da zakasnime na nieden cas !!!!filip_mkd напиша:Ako brkaat ke ja brkaat cela generacija (osven 2kata ) a ako ja brkaat cela generacija profesorite nema da zimaat plata taka da ne se isplati
najgolemi MUVLI se toa 2-kata
P.S. filip_mkd koj klas si?!!?
pisi MP ako ne sakas da te znaat site :D
- Post n°149
1
Hristina- Број на мислења : 14
Град : Radovis
Хоби/занимање : ucenicka
Registration date : 2007-09-30
- Post n°150
Eeeee abe Filip neli trebase da kazes odgovor za nekoj drugar od IO so trebase da se sretne so nekoja prijatelka od ustaven.Pa aj neka ja zabrzat rabotata ako stvarno nesto pravat ako ne neka kazat nie site da prevzememe nesto.